Osrednja tema 1. letnika festivala

Osrednja tema prvega letnika festivala je bila »astronomija in vesoljski pojavi«. Izbira osrednje teme prvega letnika je logična, ker se dogodek v prvi vrsti navezuje na meteorit Jesenice.

Poljudnoznanstveni sklop

Gostili smo enkratno razstavo Prirodoslovnega muzeja Slovenije o vesolju Dnevi astronomije vključno z dvema največjima kosoma pet milijard let starega meteorita Jesenice. Sodelovanje s Prirodoslovnim muzejem, si štejemo v veliko čast, ker ta muzej hrani jeseniški meteorit. Razstavni panoji in eksponati Dni astronomije so bili v avlah gledališča Toneta Čufarja in kina Železar na ogled še cel naslednji teden.

Diskusijski sklop

Prvo okroglo mizo festivala je vodil Bojan Ekselenski. Pogovarjal se je z avtorji Andrejem Ivanušo, in ter predstavil tudi svoja dela in svoje poglede na slovensko tvorbo s področja fantazijskih del.
Sledil je pogovor z dr. Alojzom Kodretom, Damijanom Vinterjem in Aljošo Harlamovim. Obisk gospoda Kodreta, ki je prevedel kultno delo Štoparski vodnik po galaksiji in vrsto drugih klasik, si štejemo v posebno čast.
S Kodretom, Vinterjem in Haralmovim se je pogovarjal Andraž Sodja.

Sejemsko-razstavni sklop

Prva Meteorita je postregla s pestrim naborom razstavljalcev in prodajalcev fantazijskih del ter artiklov na sejemskem delu prireditve.

Animacijsko-interaktivni sklop

Delavnice za otroke ter odrasle, nagradne igre, igranje fantazijskih družabnih iger, nastopi, predvajanje filmskih ali animiranih del

Opazovanje sonca.

Na Čufarjevem trgu smo opazovali sonce. Velika atrakcija ne samo za odrasle, temveč tudi za otroke.

KUD AMPUS

Prijatelji iz KUD-a Ampus so bili atrakcija prve izvedbe Meteorite. V ročno izdelanih kostumih so predstavljali like iz filma Gospodarja prstanov

Meteorita

Nastala je jeseniška super junakinja Meteorita. Varuhinja Jesenic.A o njej nekoliko kasneje...

Sejemsko-razstavni sklop

Polnoletni obiskovalci so si v baru TeaTer lahko naročili tudi poseben festivalski vesoljski koktejl. Vzdušje na premierni izvedbi Meteorite- dan znanstvene fantastike je bilo odlično. Smo že v pričakovanju naslednje izvedbe.