Osrednja tema 2. letnika festivala

Osrednja tema je bila tokrat fantastika v popularni kulturi in znanosti ter znanost v fantastiki.

Poljudnoznanstveni sklop

Drug letnik festivala je zaznamovala dobro sprejeta novost: planetarij. Planetarij društva, ki je od leta 2017 festivalska stalnica, izobražuje ter buri domišljijo. Voden ogled planetarija je na voljo v različicah, ki so blizu najmlajšim obiskovalcem, pa tudi v takih, ki širijo vedenje odraslih obiskovalcev.

Diskusijski sklop

Že nekaj dni pred uradnim izidom je ekipa Dneva znanosti in fantastike listala po prvem slovenskem prevodu dela kultnega znanstvenofantastičnega avtorja Stanisława Lema »Gospodov glas«. Popolnoma svež prevod Tatjane Jamnik je izšel prav v času festivala in smo ga na njem tudi podrobno predstavili, obiskovalci pa so ga lahko kupili po posebni festivalski ceni. Pogovarjali smo se s prevajalko, pesnico in založnico Tatjano Jamnik, ki je delo prevedla iz poljščine v slovenščino. Poglobili smo se v kultnega avtorja Lema, ki je gotovo eden tistih znanstvenofantastičnih avtorjev, ki se je napredku znanosti in futurologiji kar največ posvečal. Prevajalka je z nami delila osebno bralsko izkušnjo, opozorila na Lemove posebnosti in nas z mnogimi opažanji pošteno nasmejala. Svetovala je, da delo Gospodov glas preberemo večkrat, vendar naj bo prvo branje hitro in skoraj površno, ker je tako najbolje dobiti splošen vtis o tej knjigi ter se ob njej zabavati, v nadaljevanju pa se je dobro posvetiti Lemovim lucidnim razpredanjem. Tatjana Jamnik je nekaj let nazaj prevedla tudi kultno Lemovo klasiko Solaris, po katerem je bilo posnetih že nekaj odmevnih filmov. Tudi ta prevod in nekatera druga fantazijska dela je bilo mogoče kupiti na festivalu, znašla pa so se tudi med nagradami za obiskovalce. S Tatjano Jamnik se je pogovarjal Matej Meterc.

Odvili sta se tudi poglobljeni okrogli mizi o estetiki v znanstveni fantastiki ter imaginarnem in realnem v navezavi na ta žanr. Z obiskom so nas počastili Ernest Ženko, Igor Harb, Mito Gegič, dr. Andrej Ule in dr. Borut Cerkovnik. Pogovarjali smo se o najnovejših ter klasičnih fantastičnih filmih ter prepletih znanosti in fantastike.

Sejemsko-razstavni sklop

Sejem je bil zaradi bolezni in nenadnih odpovedi v tem letu nekoliko okrnjen. Vseeno pa je ponudil zanimive prodajne artikle s poudarkom na fantazijskih igrah ter založniško ponudbo od prve revije slovenskih prevodov manga stripov preko znanstvenofantastičnih do antiutopičnih del.

Na ogled smo ponudili dve grafični razstavi ter kopijo jeseniškega meteorita. Razstavljali smo nadrealistične grafike Leonarda Rubinsa, ter UV fotografije Matjaža Vidmarja.

Jeseniški meteorit smo tokrat gostili v njegovi 3D prezenci.

Animacijsko-interaktivni sklop

Na sončnem Čufarjevem trgu so potekale delavnice za otroke Mojce Ahčin Rozman. Izdelovali in risali do planete.

Polnoletni in žejni smo nazdravili s posebno edicijo vesoljskega piva Kenobi blue ale pivovarne Carniola.

Tudi letos nas je obiskala jeseniška superjunakinja Meteorita, katera nas je povabila v tretje leto Meteorite – dan znanosti in fantastike. Z zanimanjem se je zadržala na prizorišču celo popoldne.

Obiskovalci so se vključevali v žrebanje za knjižne nagrade ter majice. V nagradno igro so bili vključeni vsi obiskovalci prireditve, izžrebane nagrade pa smo jim razdelili zvečer in v tednih po prireditvi.